onsdag 30. september 2009

NORSK: Lekse til torsdag 01.10

Tøm Teksten s 94
1) Episk diktning er når teksten er fortellende og oppdiktet, kan vær korte eller lange historier, muntlig og skriftlig fortellinger. eks på episk diktning er Novelle, Roman, Saga, Eventyr og vandrehistorie.

2)Forskjellen på en novelle og roman. I en novelle er det bare en hovedkonflikt, men i en roman oppstår det flere konflikter og hendelser. Og en roman er lengre enn en novelle.

3) Novelle kommer av et italiensk ord som betyr "nyhet". Novelle var opprinnelig navnet på tekster som var dramatisk eller overraskende.

4)Myter handler om guder og helter på ubestemt tid, fortellinger om hvordan en kan forstå verden og tilværelsen. Usanne forestillinger om fenomener og personer. Myter er ikke sannhet, men de si mye sant om hvordan det er å være et menneske.

5)Forskjellen på en forteller og forfatter. Fortelleren er den som forteller under veis hva som skjer i historien, mens en forfatter er den som skriver historien

6) En fast personal synsvinkel er når synsvinkelen er knyttet til en av personene. Jeg-fortellinger har alltid personal synsvinkel da ligger den fast til en person. Han, hun eller du-forteller,

7)Eksempler på fortellere: Jeg- forteller er en som deltar i historien, eller en som står utenfor historien.
Når en forteller ikke deltar kalles den autoral forteller, da blir personene tredje-person (han, hun og de) andreperson ( du ).
En refererende forteller er en som er en som observerer personene og omtaler saklig det som skjer. Får innblikk i personenes tanker.
Allvitende forteller har skiftende synsvinkel, kommenterer gjerne det som skjer.

8)Kronologi er når det begynner fra starten med det som skjedde først, og fortsetter til slutten. Ikke uvanlig at den brytes, da starter det mitt i historien og går tilbake i tid.

9)Spenninga blir enten bygd opp overraskende eller med en åpen slutt. Spenninga blir bygd opp mot slutten.

10) In medias res er et begrep som betegner at historien kommer rett i handlinga.

11)Skildring : gjør tempoet mye langsommere ved at fortelleren går nærmer inn på personer og miljøet, og forteller med detaljer. eks. Kona til den gamle mannen viste sin vrede ved å sparke hardt til den uskyldige fine trestolen.
Scenisk framstilling: fortelleren viser hva som skjer , istedenfor å kommentere og beskrive. Lar leseren se for seg hva som skjer.
-hva har du lyst å gjøre? sa rune.
-usikker, enn du? spurte jeg.
-Fotball i skolegården?
-Ja det gjør vi.

12) I direkte personkarakteristikk så vil fortelleren beskriv eller kommenterer en persons karaktertrekk og utseende. Men i indirekte viser karaktertrekkene gjennom det de gjør og sier.

13)Å tolke en tekst er å forstå handlinga på riktig måte

Ingen kommentarer: